Comencen les obres de Restauració del Castell
17/04/2018

Este any començarà la restauració del Castell de Corbera.

Us adjuntem un resum de les actuacions previstes per la Diputació de València, actual propietaria de l'immoble.

  Divendres, Desembre 29, 2017 - 14:45

  Rodríguez avança que la rehabilitació del Castell de Corbera s'iniciarà en 2018 després de les importants troballes arqueològiques

      · El president de la Diputació visita les restes romanes i islàmiques trobades en les excavacions prèvies a les obres, entre els quals destaquen la muralla del segle XI i una moneda de plata de Jaume I
      · A l'inici de l'any es començaran els treballs per a frenar el deteriorament d'aquest Bé d'Interès Cultural i s'arreglaran els accessos per a les obres, amb un pressupost inicial de 320.000 euros per a dos anys
      · La corporació ha invertit 645.000 euros aquesta legislatura a Corbera amb els plans provincials i s'ha implicat en la recuperació del castell

  L'esperada rehabilitació del Castell de Corbera donarà els seus primers passos a principis de 2018 fruit de la implicació de la Diputació de València a través de l'àrea de Patrimoni que, després de les recents excavacions arqueològiques en aquesta fortalesa del segle XI construïda sobre restes romanes, prepara ja les primeres actuacions en aquest Bé d'Interès Cultural (BIC) en el qual la corporació invertirà 320.000 euros en els pròxims dos anys.
  Així ho ha anunciat aquest divendres a Corbera el president de la Diputació, Jorge Rodríguez, que durant la seua visita a les importants troballes que han deixat els tastos arqueològics ha assenyalat que “aquesta inversió és un primer pas en el full de ruta per a rehabilitar aquesta joia patrimonial de tots els valencians, amb obres que hem de consensuar amb la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat i que s'aniran executant en el marc d'un pla director al llarg dels pròxims anys”.
  Rodríguez, acompanyat pels diputats de Patrimoni, Turisme i Assessorament Municipal, Pepe Ruiz, Pilar Moncho i Conxa García, s'ha mostrat impressionat pel descobriment de la muralla del segle XI, localitzada sota els actuals murs del recinte, les restes de ceràmica romana i islàmica, els estables i part de l'aljub del castell i una moneda de plata en la qual apareix una representació de Jaume I.
  En paraules del president de la Diputació, “aquestes troballes confirmen la importància històrica d'aquest bé protegit i ens reafirma en la nostra intenció d'ajudar a Corbera a recuperar tota l'esplendor del seu castell i convertir-ho en un potent dinamitzador turístic per a la Ribera i la resta de la província”. “Ara que han finalitzat les excavacions prèvies, és moment d'iniciar les actuacions de conservació i rehabilitació, que s'encarregaran a especialistes com a arquitectes i arqueòlegs, sempre amb el vistiplau dels tècnics de la Conselleria”, ha explicat Rodríguez.

  Primers treballs
  Els tècnics de Patrimoni de la Diputació tenen previst començar les intervencions en el Castell de Corbera a l'inici de l'any. En primer lloc, es realitzarà una actuació per a reconduir aigües i frenar la deterioració que s'està produint en algunes zones de la construcció, amb una inversió d'al voltant de 50.000 euros. El següent pas seria millorar els accessos a una fortalesa amb 8.000 metres quadrats perquè puguen arribar les màquines necessàries per a començar els treballs de rehabilitació.
  Per a 2018 la Diputació, a través de Patrimoni, té pressupostats 160.000 euros per a aquestes obres parcials de reconstrucció del castell, que començaran quan la Direcció general de Patrimoni de la Generalitat done el vistiplau al pla director de rehabilitació del BIC que previsiblement haurà de presentar la Diputació per a calendaritzar i definir els treballs prioritaris a executar en el castell. “Per a decidir i realitzar aquests treballs vam recórrer a professionals qualificats, especialistes en reconstrucció de muralles com s'ha fet a Bunyol, Cofrents, Morella i Sagunt”, apunten des de l'àrea de Patrimoni de la Diputació.
  Els tècnics provincials estan desenvolupant un informe amb l'avanç dels descobriments en el Castell de Corbera i una memòria que detalla l'estat de la fortalesa a l'origen, com a pas previ al pla director que es presentarà a Conselleria per a iniciar les obres. En paral·lel, es treballa en una memòria valorada que permetrà realitzar les intervencions prèvies d'urgència, entre les quals s'inclouen les de desviament d'aigües per a frenar el deteriorament i la consolidació del mur aquest de la capella-cisterna.

  Inversions a Corbera
  L'aposta de la Diputació per ajudar a Corbera a recuperar el seu gran tresor patrimonial en els pròxims anys, amb una partida inicial que rondarà els 400.000 euros per als pròxims dos anys, no és l'única inversió de la corporació en aquest municipi de la Ribera Baixa, que en la primera part de la legislatura ha rebut 645.000 euros en ajudes provincials.
  L'alcalde de Corbera, Jordi Vicedo, ha agraït als responsables de la Diputació “la seua implicació després de diversos anys de reivindicacions en aquesta recuperació del castell, que per al nostre municipi és un valuosíssim recurs patrimonial, econòmic i turístic que està verge”. Vicedo és conscient que el començament de les actuacions anunciat per a 2018 “és un primer pas d'una rehabilitació que es perllongarà en el temps i que té un cost de milions d'euros”, i espera que la consolidació del projecte permeta a Corbera disposar de tot el potencial històric i turístic del castell, al costat de l'ermita de 1248, la platja i la muntanya.
  A més de la inversió en el castell, els diferents plans provincials han permès a Corbera renovar la xarxa d'aigua potable, que ha costat un poc més de 200.000 euros, asfaltar diferents carrers del nucli urbà i adequar el cinema-teatre, entre altres actuacions. Obres que, en opinió de Jorge Rodríguez, “demostren la responsabilitat que estan tenint els ajuntaments a l'hora de prioritzar les infraestructures en les quals inverteixen les ajudes”.

  Font: Diputació de València (www.dival.es)

  A banda de visitar el Castell de Corbera, el President de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, ha tingut temps de signar al llibre d'or de l'Ajuntament i de reunir-se amb la Corporació Municipal sobre noves subvencions per al municipi.
   

  Information source: 

  Divendres, Setembre 22, 2017 - 14:00

  El programa d’actuacions contempla la realització de cates arqueològiques per a determinar l’estat actual de la fortalesa i una primera actuació d’urgència durant els propers mesos.

  El Castell de Corbera, adscrit de la Diputació de València, va estar visitat el passat mes de juliol per la vicepresidenta de la Corporació, Maria Josep Amigó, qui es va comprometre a interferir per avançar en les tasques de manteniment de la fortalesa

  Tècnics de l’Àrea de Patrimoni de la Diputació de València, juntament amb un equip d’arqueòlegs i arquitectes, s’han desplaçat fins la localitat de Corbera per a realitzar els pertinents estudis preliminars i avaluar aquelles intervencions que resulten «més urgents» de cara a escometre un pla per a la rehabilitació i manteniment del Castell de Corbera. Aquestes primeres valoracions constitueixen un primer pas d’un projecte planificat i més ampli que persegueix la recuperació i consolidació d’aquesta fortalesa.

  El Castell de Corbera, d’època ibera-romana, va passar l’any 2003 a ser titularitat de l’Àrea de Patrimoni de la Diputació de València. Des d’aleshores, els diferents governs municipals han mantingut contactes amb la corporació provincial perquè aquesta destine recursos a la realització d’actuacions encaminades aconseguir la consolidació i conservació de la fortalesa i evitar així el seu ensorrament.

  D’acord amb el programa d’actuacions traçat pels tècnics de la Diputació de València, durant el proper més d’octubre està previst la realització de diferents cates arqueològiques, les quals permetran disposar d’informació exhaustiva sobre l’estat actual en que es troben les restes de la fortalesa. A partir d’aquestes dades, i amb tota la informació i documentació recopilada, s’elaborarà un informe tècnic. Aquest servirà de base perquè a partir del mes de desembre es puga escometre una actuació d’urgència, per valor de 50.000 euros, circumscrita a l’execució de treballs que permeten reforçar i consolidar l’estructura del Castell que encara es manté perquè aquesta no s’ensorre.

  El passat mes de juliol, la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, va realitzar una visita al Castell de Corbera, en la qual es va comprometre a treballar per avançar en les tasques de manteniment de la fortalesa. «No ens podem permetre que caiga cap pedra més del Castell de Corbera», va recalcar la vicepresidenta.

  Maria Josep Amigó va confessar sentir-se «moralment responsable» de la situació actual del castell i adquirí el compromís «d’interferir perquè l’Àrea de Patrimoni de la Diputació actue al Castell de Corbera. Com a administració que recolza la tasca que realitzen els nostres ajuntaments, els nostres alcaldes i alcaldesses i els nostres regidors i regidores, estem en l’obligació de consolidar el Castell de Corbera i contribuir a la conservació del patrimoni de tots els valencians i les valencianes», va remarcar.

  Per la seua part, l’alcalde de Corbera, Jordi Xavier Vicedo, s’ha mostrat «esperançat, després de molts anys de treball» amb que aquests primers estudis i avaluacions «siguen els primers de molts passos posteriors dirigits a la recuperació de la fortalesa». En aquest sentit, Vicedo ha sol·licitat «continuïtat en les actuacions» perquè la recuperació del Castell de Corbera «siga una realitat», ha indicat.

  En una línia molt semblant s’ha expressat la tinent d’alcaldia i regidora de Cultura a l’Ajuntament de Corbera, Mentxu Balaguer, qui ha reiterat «el compromís manifestat per la Diputació de València en efectuar els treballs i les actuacions prioritàries per a la consolidació del Castell». Balaguer també ha recordat «la necessitat de desenvolupar un programa planificat d’actuacions amb la seua corresponent inversió», per a que la recuperació del Castell de Corbera «siga efectiva», ha conclòs.

  Font: www.dival.es

  Information source: 

  Divendres, Juliol 7, 2017 - 18:15

  La Vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, ha visitat este matí Corbera per conèixer de primera mà les actuacions executades amb els diferents fons de la Corporació provincial, i s'ha compromes a treballar per avançar en les feines de manteniment i consolidació del Castell de Corbera.

  Pots veure la notícia completa a l'enllaç següent de la web de la Diputació de València.

  Information source: 
  Dilluns, Novembre 23, 2015 - 08:30
  Cooperació Municipal
  Emili Altur coneix de primera mà l'estat del castell de Corbera.

  El diputat de Cooperació Municipal, Emili Altur, junt a l'alcalde, Jordi Vicedo i la regidoria Mentxu Balaguer, han visitat el Castell del municipi, propietat de la Diputació, per a veure el seu estat i així estudiar la possibilitat que entre dins la realització d'un Plan Director, al qual es podrà ajudar als ajuntaments a restaurar i habilitar el patrimoni històric, cultural o industrial.

  Altur ha anunciat la intenció d'introduir en els pressupostos de la diputació de València del pròxim any ajudes a plans directors de millores municipals d'entorns arquitectònics, en el trascurs de la visita que ha girat a la comarca la Ribera Baixa per a conèixer les necessitats de cada municipi.

  “El castell de Corbera és un element patrimonial molt lligat al municipi i per açò és imprescindible que no es perda i es recupere”, ha manifestat Vicedo.
  Aprofitant la visita, el diputat s'ha interessat per les actuacions que s'estan duent a terme a través del Pla d'Inversions Financerament Sostenibles en la localitat. Corbera, gràcies a aqueixos fons, va a renovar la xarxa d'aigua potable i va a substituir diverses voreres de la localitat.

  Information source: 
  Diputació de València, www.dival.es

Formulari de cerca

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31