Ruta de la Taronja

L'itinerari comença des del magatzem de taronges Fruites Ber, des del denominat Cap de Barranc, seguim tot recte cap avall en direcció a l'AP-7, travessem el túnel i girem a l'esquerra en direcció a l'Ermita de Sant Miquel.

Hi ha la possibilitat de visitar el Pont de l'Alter, d'arquitectura rural. Hem de tornar al camí paral·lel a l'autopista, continuarem caminant fins a trobar-nos enfront del senyal de la Font de Sant Miquel (antiga font que, segons les creences populars, era miraculosa). Passem el picador de cavalls Sant Miquel i ja ens trobem davant de la denominada Muntanya de Sant Miquel on es troba l'Ermita del mateix nom. Si seguim el camí asfaltat en direcció al municipi de Riola, al km 3'5 està situat l'antic Molí de Monsalvà, rehabilitat per la Mancomunitat de la Ribera Baixa. La tornada seguirà el mateix itinerari. Entrem al primer túnel que trobem per a tornar cap al poble i passem per l'antic escorxador municipal, practicament en ruïnes i per l'antic Camp de Futbol. Una curiositat d'aquesta ruta és el sistema de reg a manta que encara hui dia utilitzen molts agricultors veïns del poble, que consisteix en una sèrie de canals de reg tots comunicats entre ells. L'Aigua procedent de pous o del riu, flueix cap a les sèquies, d'aquestes als canals i d'aquests als camps.

Però no es reguen tots al mateix temps, perquè estos canals tenen unes trapes (una espècie de panell-porta que s'alça i deixa córrer l'aigua) que ens faciliten el bloqueig de l'aigua per a obligar-la a seguir un destí concret.